Milujete opravdu dobrou kávu? Pak určitě máte svoje oblíbené podniky, ale i přesto jednou za čas dostanete chuť na to si udělat kvalitní kávu podle svých představ i v domácnosti. Mnohdy ale zjistíme, že nám pro budoucí výrobu kávy mohou mantinely nastavit také věci, se kterými pracujeme.
Typicky jde především o kávovar, protože najít jinou směs zrna, nebo si udělat svoji vlastní, není při dnešních možnostech nákupů sebemenší komplikací. A právě na důvody, proč investovat do kvalitního kávovaru se podíváme v rámci dnešního článku.
Možnosti přesného nastavení procesu
Zatím co základní domácí elektro nám nenabídne moc možností, jaké druhy kávy vyrábět, tak zcela naopak profesionální kávovary mohou být v tomto ohledu naprosto odlišné. Opravdu kvalitní domácí elektro nám totiž nabízí stejné možnosti, jako můžete potkat například i u profesionálních strojů pro baristy.
Díky nastavení všeho podle vašich potřeb není problém tak připravit podle originální receptury víceméně jakoukoliv standardní kávu. Nastavení teploty vody, tlaku, kterým se pasíruje směs kávy, nebo dokonce i doba po jakou se káva vyrábí, je hlavním důvodem úspěchu.
Práce s opravdu čerstvým zrnem
Dalším důvodem, proč se vybavit opravdu kvalitním vybavením, je i práce s novým zrnem. Moderní kávovary vysoké kvality už většinou obsahují dokonce i mlýnek, takže není problém přímo semlít směs přímo v samotném kávovaru. Pokud je ale neobsahuje, tak je na druhou stranu velice dobrou volbou pořízení kvalitního mlýnku zvlášť. Kdo totiž rozumí kávě, tak moc dobře ví, jak je to s chutí. Už do dvou hodin od standardního upražení ztrácí káva deset procent svojí chuti a od té doby musí být vždycky udržena ve stabilním prostředí. Tím, že umeleme směs zcela začerstva a hned ji pasírujeme tak dokážeme naprostou většinu chuti udržet.