Nábytek

Hlídejte si míru poškození používaných palet

zdroj: pixabay.com

Palety jsou nedílnou součástí mnohých provozů. Nejčastěji slouží pro uskladnění zboží a přepravu. Tento dřevěný prvek je nepostradatelným pomocníkem mnohých firem, ale i soukromých osob. Pokud jej však používáte ve společnosti a v rámci živnosti, měli byste dbát také na jejich celkový stav. Jde přece jenom o výrobek, který se vlivem opakovaného a dlouhodobého používání znehodnocuje.

A právě to se může týkat bezpečnosti práce. Pokud bude ve vaší firmě poškozená paletaa při její manipulaci dojde k nějaké nehodě, můžete z toho mít velké nepříjemnosti. Z tohoto důvodu čas od času zkontrolujte, v jakém stavu vaše palety vlastně jsou.

Jak vypadá poškozená paleta?

Existuje samozřejmě několik indicií vedoucích k odhalení problémů. Například poškozená paleta je ta, která má přelomený svlak nebo ložné plochy. Pozor byste si měli dát i na to, aby na paletě nechyběly podkladní špalíčky. Velkým prohřeškem je i to, když je použit jiný než normovaný rozměr. Pak je takový produkt označován, jako poškozená paleta.

Ve výčtu nedostatků by šlo každopádně pokračovat. Určitým prohřeškem jsou také chybějí či vyčnívající hřeby, o něž může při manipulaci nebo přepravě dojít ke zranění. Tohle všechno jsou neduhy, jež se negativním způsobem promítají na snížené tuhosti a pevnosti celé palety. Pak dochází ke vzniku úrazů s nedozírnými následky.

Pokud máte ve svém portfoliu poškozené palety, neopravujte je svépomocí. Jestliže je jejich stav žalostný, raději vsaďte na proces, jemuž se říká likvidace palet. Tu provádí specializované firmy, které se obvykle zabývají i výrobou palet nových, jež vám poslouží jako náhrady za ty poškozené.

Buďte při kontrolách palet důslední a v žádném případě jejich stav nepodceňujte. Určitě se to vyplatí, minimálně z pohledu bezpečnosti práce.

To Top