Reality

Činžovní domy a dostupnost bydlení v Praze je stále ještě velkou otázkou

unsplash.com

Pro drtivou většinu studentů a pracovníků, kteří se společně se svými životy přesouvají do Prahy, jsou největší otázkou právě oblasti ubytování. Jenom málokdo má rovnou dostatek peněz na koupi vlastního bydlení, nebo možnost se ubytovat u někoho známého.

Problémem přitom je hlavně finanční přechod na mnohem dražší bydlení v Praze. Jednou z největších současných otázek našeho hlavního města je tak samotná existence dostupného bydlení v dostatečném počtu.

Činžovní domy jako nejlepší zdroje

Na území Prahy rozhodně probíhá nemalé množství investorských a developerských projektů, které nabídnou další řadu kvalitních možností ubytování. Jenže problémem se v tomhle ohledu může stát fakt, že se tyto byty víceméně jen prodávají do přímého vlastnictví. To, že se tak zvýší kapacita bytů v Praze je možná vhodné pro místní, kteří si mohou dovolit takovou investici, ale neřeší to otázku dostupného bydlení pro ostatní.

Činžovní domy jsou ale oblastí, kde se naopak takové bydlení nachází dnes a denně a s každým dalším domem se také zvyšují šance na získání kvalitního bydlení. Jejich provoz ale není jednoduchý.

Aktivita realitních kanceláří i nevyužité stavby

Služby jako je správa nemovitostí nabízejí možnost, jak můžete mnohem jednodušeji a kvalitnější pronajímat nemovitosti. Přitom se vyhnete nejčastějším potížím a díky tomu tak využívají službu i developeři a investoři. To může mít pozitivní vliv v tom smyslu, že dojde ke zvýšení dostupnosti.

Na druhé straně je tady ale jiný problém, kterým jsou nemovitosti ve špatném stavu, které jsou bohužel už dlouhodobě nevyužitou kapacitou. A to se nejspíše nezmění už jenom z toho důvodu, že se takové množství nemovitostí nehodí na rekonstrukci, ale spíše na demolici jako takovou.

To Top